Hefra przyjęcie koktajlowe – o czym powinniśmy pamiętać

 

Przyjęcia koktajlowe odbywają się między 16. a 19. Charakteryzuje je to, że zazwyczaj odbywają się na stojąco, a jedzenie serwowane jest formie szwedzkiego stołu. Choć z pozoru zdaje się, że nie obowiązują nas zdefiniowane reguły, jak w przypadku uroczystych obiadów i tu łatwo popełnić błąd.

O czym warto pamiętać?

Hefra sztućce

Hefra

Przede wszystkim o nienagannej kulturze osobistej. Należy stanąć cierpliwie w kolejce razem z innymi, i spokojnie nałożyć sobie potrawy. Pamiętamy jednak, że na talerzu powinna się znaleźć jedynie symboliczna porcja, a gdy któraś z potraw posmakowała nam bardziej, nic nie stoi na przeszkodzie, by nałożyć ją ponownie. Warto wiedzieć jednak, że za każdym razem powinniśmy wziąć czysty talerz oraz sztućce. Ponowne nakładanie na ten sam talerz, jest nietaktem, również ze względów higienicznych.

Sztućce przygotowane dla gości zostaną położone się w specjalnych materiałowych kieszonkach wykonanych z serwetek. Ząbki widelca czy ostrze noża będą schowane – ponownie ze względów higienicznych. Aby ułatwić gościom rozpoznanie, obsługa położy nóż, widelec czy łyżkę na kopercie – nie powinno się ich zabierać. Pod żadnym pozorem. Sztućce należy brać ze środka, a wzór pozostawić na wierzchu, jako przykład dla innych gości.

Stół bufetowy

Hefra srebro

Hefra

Na specjalnie zastawionym stole ustawione zostaną półmiski z jedzeniem oraz specjalne podgrzewacze do potraw gorących. Do każdego z nich przeznaczone są specjalne sztućce serwingowe. Nie należy zatem używać sztućców stołowych do nabierania jedzenia. Po nałożeniu potrawy – o ile znajduje się ono w podgrzewaczu – należy zamknąć pokrycie, by inni również mogli w pełni skorzystać z walorów smakowych dania. Nie narażajmy również innych na kontakt ogólnodostępnych sztućców serwingowych z resztkami pozostałymi na naszym talerzu.

Po skończonym daniu talerzy i sztućców nie należy  się odkładać na stół bufetowy, ani też zostawić gdziekolwiek. Najbardziej stosownym zachowaniem będzie oddanie naczynia kelnerowi, bądź odstawienie talerza na specjalnie przygotowany do tego stolik.

W którym ręku trzymamy kieliszek

Hefra stół

Hefra

Pomimo tego, że zazwyczaj nakrywając do stołu, kieliszki i szklanki ustawia się po prawej stronie, na przyjęciu koktajlowym kieliszek lepiej trzymać w lewym ręku. Prawą dłonią się witamy i nie powinna być ona wilgotna od schłodzonego napoju.  Ma to istotne znaczenie podczas powitań z ważnymi osobami. Nikt przecież nie chce pozostawić po sobie nieprzyjemnego wrażenia mokrej dłoni.